تاریخچه پارچه کشمیر
پارچه کشمیر یکی از اختراعات قدیمی بشر پارچه است که از هزاران سال قبل مردم پشم بزها را میچیدند و بعد از حلاجی آن نخها را میریسیدند. منابع موجود، تولید پارچه کشمیر را به قرن سوم میلادی نسبت داده اند، اما نشانه هایی از تولید این پشم در زمان های بسیار دورتری نیز وجود دارد.
مردم از این اختراع برای محافظت از خود در سرما و گرما و همچنین پوشاندن بدنشان استفاده میکردند. بعد از مدتی پارچهها کاربردهای متنوع دیگری را هم به دست آوردند. همین امر سبب تولید انواع مختلف پارچه و الیاف شد. قابل ذکر است که علاقه به این الیاف به شدت نرم در سراسر جهان همچنان بالاست.
آشنایی با پارچه کشمیر
کشمیر (cashmere) یک نوع پشم است که از طریق موی نوع خاصی از بز بومی در بیابان گبی و آسیای میانه تولید می شود. کشمیر مدت طولانی است که به عنوان یکی از نرم ترین و لوکس ترین انواع موجود پشم در نظر گرفته شده و به همین دلیل برای تولید ژاکت، روسری و دیگر لباس های سبک وزن مخصوص آب و هوای سرد به شدت محبوب گردیده است.
هر چند که خاصیت عایق بودن کشمیر به اندازه دیگر انواع پشم نیست، اما ریزتر و نرمتر از دیگر مدل های پشم است. این نوع از پشم نمی تواند همچون پشم گوسفند معمولی، گرما را خوب حفظ کند، اما برای تماس مستقیم به پوست به اندازه کافی نرم هست که مزیتی برای تولید لباس زیر و زیر پیرهنی مناسب باشد. کشمیر؛ به دلیل نرمی فوق العاده و کمیابی، حس تجمّل و لوکس بودن را القاء میکند.
پارچه کشمیر از چه الیاف تهیه شده است؟

الیاف پارچه کشمیر
همانطور که قبل تر گفته شد، پارچه کشمیر از الیاف طبیعی تهیه و تولید می شود، که از نوع خاصی بز که معروف است به بزکشمیر یا به اصطلاح بزهای اهلی کاپرا اگاگروس هیرکوس که نام گذاری شده تولید می شود به دست میاید.
- کرک های نازک و لطیف: کرک بزهای کشمیر دو دسته هستند موهای بلند (یا ضخیم) و کوتاه (یا نازک) که کرک های نازک در زمان تولید پوشاک ضخامت کمتری دارند و قیمت پایین تر دارد.
- کرک های ضخیم: کرک های بلند در تولید پوشاک ضخامت بیشتری دارد و به مراتب از قیمت بیشتری برخوردار است.
خوصیات و کاربرد پارچه کشمیر


کاربرد پارچه کشمیر
پارچه کشمیر بسیار نرم و لطیف است که با لمس آن از این همه ظرافت و لطافت لذت خواهید برد. با وجود اینکه این پارچه دارای بافتی لطیف و سبک است اما در دسته پارچه های مستحکم قرار دارد. ضخامت پارچهی کشمیر از بسیاری از پارچه های دیگر بیشتر است بنابراین میتواند حرارت بدن را تا حدودی حفظ کند. ظرافت و نرم بودن این پارچه بهقدری است که اگر قطر پشم یک گوسفند عادی، 36 میکرون باشد، قطر پشم بز کشمیری 7 الی 19 میکرون می باشد.
الیاف این پشم منعطف هستند و به سادگی در همه فرمهای مختلف تولید و به شکل نخ های سبک یا سنگین تنیده میشوند. رنگ اصلی و طبیعی این نوع پارچه، سفید، خاکستری و طیفهای مختلف قهوهای است. بافت ظریف پارچه باعث میشود، پوشاک دوخته شده با پارچه کشمیر بسیار باکیفیت و لطیف هستند که محبوبیت بالایی دارند.
مراحل تولید پارچه کشمیر


مراحل تولید پارچه کشمیر
تولید پارچه کشمیر به چندین فرآیند مختلف می باشد. تولید صنعتی کشمیر با حالت سنتی آن بسیار متفاوت است. مردم صحرانشین برای هزاران سال، موی بزهایشان را می چیدند، آن را شانه زده و به نخ های ریز ریسیده اند. کارخانه های تولید پارچه کشمیر در مقیاس بزرگ از فرآیندهای تقریبا مشابهی بهره می گیرند، اما تولید را در مقیاس بسیار بزرگتری انجام می دهند. در ادامه مراحل تولید پارچه کشمیر را بررسی میکنیم.
چیدن پشم: ابتدا صبر می شود تا موهای بز به اندازه کامل رشد کند. فرآیند چیدن پشم می تواند در روش های مختلفی انجام شود، اما باید توجه داشته باشید که چیدن پشم بزهای کشمیر بدون صدمه دیدن به آنها امکان پذیر است.
تمیز کردن: در این مرحله پشم خام به دست می آید و تمام ناخالصی و گرد و غبار از آن حذف می شود.
شانه زدن: الیاف پشمی به رشته های مستقیم شانه زده می شوند و در گروه های کم وزن الیاف کارد می گردند.
ریسیدن: الیاف کارد شده به دستگاه ریسندگی متصل می گردند تا الیاف پشمی به شکل نخ پیچیده شوند. با توجه به محصولاتی که قرار است با این پشم تولید شوند، به نخ نازک یا کلفت ممکن است نیاز باشد.
تمیز کردن و رنگ رزی نمودن: الیاف بدست آمده دوباره تمیز می شوند و اگر به رنگ رزی نیاز داشته باشند در این مرحله روی آن ها انجام می شود. تولید کنندگان در بعضی از حالت ها، لباس های رنگی را به محصولات کشمیری ترجیح می دهند.
بافتن: نخ کشمیر حاصل شده به محصول بافته می شود. از جمله محصولات محبوب ساخته شده از پشم کشمیر می توان به روسری، ژاکت و جلیقه اشاره کرد.
معرفی انواع مختلف پشم کشمیر


انواع مختلف الیاف پارچه کشمیر
پشم کشمیر (Cashmere wool): این نوع پشم از طریق بز کشمیری که در بیابان گبی و نواحی کشمیر زندگی می کند، به دست می آید. که بسیار نرم و ریز بوده، اما از استحکام بالایی برخوردار است.
پشم پشمینه (Pashmina wool): پشم پشمینه از پشم بزهایی که شباهت زیادی به بز کشمیر دارند، تولید می شوند، بنابراین الیافی که تولید می کنند شبیه به کشمیر است، به همین علت است که این دو پارچه اغلب در کنار هم دیگر قرار می گیرند.
کشمیر درجه C: کشمیر درجه C، زبرترین درجه پشم کشمیر است. این نوع کشمیر قیمت ارزانتری دارد و معمولا در لباس هایی که تماس زیادی با پوست ندارند، مورد استفاده قرار می گیرد.
کشمیر درجه B: این درجه از پشم کشمیر تا حدودی بهتر از درجه C است، اما هنوز هم ممکن است مقداری زبر یا خارش آور باشد. و از نظر قیمتی بسیار تفاوت دارد.
کشمیر درجه A: پشم کشمیر درجه A در کل گران قیمت تر بوده و بعضی از انواع آن نسبت به بقیه حالت ها از قیمت بیشتری برخوردار هستند. بعد از اینکه شما برای اولین بار کشمیر درجه A را لمس نمودید، متوجه خواهید شد که دلیل برتری و قیمت زیاد آن برای چیست.
شستشویی پارچه کشمیر
پارچه کشمیر هم مانند انواع مختلف پارچههای پشمی برای جلوگیری از آب رفت و گلوله شدن و پیچ خوردن در زمان شستشو ، نیاز به مراقبت های خاص دارد؛ بنابراین لباسهای تهیه شده با پارچه کشمیر نیز به دلیل ظرافت و لوکس بودن نیاز به مراقبت ویژهتری دارند. توصيه می شود که كه تا حد الامکان پارچه کشمیر را با دست و با یک مایع شوینده مناسب، داخل آب سرد بشوید. البته میتوانید این پارچه را با ماشین لباسشویی و همراه یک مایع شوینده مناسب، با دمای پایین و مناسب بشوید.
خشک کردن پارچ کشمیر
لباسهای شسته شده کشمیر برعکس و روی سطح صاف پهن کنید تا بهصورت طبیعی خشک شوند. گوله شدن الیاف کشمیر بسیار متداول است و براثر مالش در زمان پوشیده شدن ایجاد میشود. این حالت را میتوانید با استفاده از یک شانه مخصوص از پارچه جدا كنید.
مراقبت از پارچه کشمیر
پارچههای کشمیر را در مکانی خشک و خنک نگهداری کنید و آن ها را تا کنید و بین تا ها دستمال کاغذی قرار دهید و در پوشش پارچه ای بگذارید. بهتر است داخل آن چند قرص ضد بی هم قرار دهید چون به دلیل طبیعی بودن الیاف احتمال بید زدگی در آن ها بالا است. هرگز لباس های پشم کشمیر را از چوب رختی آویزان نکنید چون فرم خود را از دست داده و گشاد می شوند.
تشخیص کشمیر باکیفیت از بی کیفیت
حتماً به تار نخها توجه کنید مخصوصاً اگر لباسی ک دارید بافتنی است، اگر نخ دو رشته باشد یعنی کیفیت، دوام و گرمی بالا تری دارد. درصورتیکه هوا گرم باشد، پارچه کشمیر با یک لایه نخ برای شما مناسب خواهد بود. هرچقدر که تعداد نخهای کشمیر بیشتر باشند قیمت آن بالا تر است.
رشته نخهای کشمیر میتوانند از 4 ، 6 تا 8 نخ باشند؛ برای تشخیص تقلبی بودن یا نبودن پارچه کشمیر دو طرف پارچه را بکشید، اگر پارچه اصلی باشد به فرم اولیه خود برمیگردد. پارچه را با دستان خود لمس کنید پارچهای که باکیفیت باشد حس زبری را القاء میکند درحالیکه پارچههایی با الیاف کمتر نرم تر و سبکتر هستند.
یک نظر در “معرفی و نگهداری از پارچه کشمیر”
قسمت شستسشو و مراقب از پارچه کشمیر توی این مقاله خیلی کامل و مفید بود. دستتون دردنکنه😊